Powered by Blogger.

Whatsapp kami untuk Tempahan & Maklumat Lanjut:

Usahasama Proton-VW kembali diperkatakan - DRB-Hicom

Posted by Nazz Abdullah On 10:53 AM
Posted by Nazz Abdullah  
FRIDAY, FEBRUARY 10, 2012

  

     DRB-Hicom Bhd tidak akan sama sekali menjadikan PROTON Holdings Bhd sebagai syarikat yang sekadar memasang kereta jenama asing, tetapi akan memastikannya dapat membangunkan dan mengeluarkan barisan model bermutu tinggi dengan memanfaatkan hubungannya dengan gergasi automotif asing.

Pengarah Urusan Kumpulan DRB-Hicom, Datuk Seri Mohd Khamil Jamil, berkata langkah membangunkan produk baru dengan kombinasi penggunaan teknologi kepakaran asing dan tempatan amat penting buat PROTON Holdings menghasilkan produk bermutu tinggi dan berdaya saing bukan saja bagi pasaran tempatan, malah pada peringkat antarabangsa.

Beliau berkata, ia juga sekali gus dapat mengukuhkan keyakinan dan kepuasan pengguna terhadap kualiti jenama PROTON, serta pada masa sama memartabatkan industri automotif tempatan di persada dunia.

“Kita (PROTON Holdings) tidak seharusnya hanya tahu memasang produk asing atau menjenamakan semula jenama kereta asing untuk dipasarkan sebagai model sendiri kerana cara itu tidak progresif.

“Kita (PROTON Holdings) harus menubuhkan pakatan strategik dengan syarikat automotif asing yang mampu memberikan kelebihan dari segi pengukuhan dan pembangunan produk baru sama ada dari segi rekaan, teknologi dan lain-lain lagi,” katanya ketika diminta mengulas mengenai laporan eksekutif tertinggi DRB-Hicom dan Volkswagen AG (VW) sedang berunding bagi merencanakan strategi baru membabitkan PROTON Holdings.
Dilaporkan, ia antara lain mengaitkan kemungkinan VW menggunakan kilang pengeluaran milik PROTON Holdings di Tanjung Malim, Perak, yang kini kurang digunakan kapasitinya bagi memasang kenderaan baru dan sedia ada VW untuk pasaran Asia.

Mohd Khamil berkata, sebagai rakan strategik, DRB-Hicom dan pengeluar kenderaan terbesar Eropah itu sentiasa mengadakan pertemuan, khususnya berhubung aspek pemasangan kenderaan jenama Volkswagen di Pekan, Pahang, dan perkara bersangkutan dengannya.

“Kami (DRB-Hicom dan VW) sentiasa mengadakan pertemuan, ter-utama mengenai kerjasama memasang kereta VW di Pekan. Ia (pertemuan) tidak semestinya membabitkan PROTON Holdings saja,” jelasnya sambil menyifatkan strategi mengoptimumkan kapasiti kilang pengeluaran PROTON di Tanjung Malim dengan memasang produk kenderaan jenama asing sebagai perancangan masa depan yang tidak inovatif dan tidak berpandangan jauh.

“Menjadikan rakan pengeluar peralatan tulen (OEM) datang (ke Malaysia) dengan menjual separuh daripada kapasiti kilang pengeluaran PROTON Holdings di Tanjung Malim dengan tujuan meningkatkan kembali kapasiti pengeluarannya bukanlah keutamaan DRB-Hicom,” katanya.


Sumber dipetik dari Berita HarianSite search